Badan Bertindak Mahasiswa Negara

Kebangkitan Mahasiswa Memimpin Perubahan

  • Subscribe

  • BBMN

    Badan Bertindak Mahasiswa Negara (BBMN) ditubuhkan pada tahun 1986 idea daripada Prof. Dr Zulkifli Yaakob. Sejak penubuhannya, BBMN menjadi medan perhimpunan YDP MPP universiti diseluruh negara. Kini walaupun kampus-kampus dimanipulasi oleh puak aspirasi, namun begitu BBMN terus bergerak dimana ianya menjadi medan berkumpulnya ahli Majlis Perwakilan Mahasiswa yang mewakili Pro-Mahasiswa di seluruh negara.

Kad Diskaun Pelajar?

Posted by bbmn on June 15, 2008

Oleh : Hazirah Hussin

Bangi 8 Jun ( Utusan Malaysia)- Kementerian Pengajian Tinggi akan memperkenalkan kad diskaun pelajar bagi memastikan impak kenaikan harga barang dan perkhidmatan ketika ini tidak membebankan mereka.
Timbalan Menterinya , Datuk Idris Haron berkata, kad tersebut akan membolehkan pelajar menikmati potongan harga barang dan perkhidmatan yang lebih murah berbanding harga pasaran.
Menurutnya, kertas cadangan mengenai kad tersebut akan dibawa kepada pihak kementerian untuk dibincangkan bulan depan sebelum dihantar kepada Kabinet untuk membuat keputusan.
“ Kerajaan akan menimbangkan cadangan memperkenalkan kad itu dan ia bergantung pada kertas cadangan yang dihantar kepada kementerian, ”
Menurut beliau, kad diskaun itu boleh digunakan oleh kira-kira 850,000 pelajar daripada institusi pengajian tinggi awam (IPTA) dan institusi pengajian tinggi swasta (IPTS)….(berita lanjutnya boleh rujuk akhbar Utusan Malaysia bertarikh 9 Jun 2008)

Satu langkah yang bagus. Sebagai seorang ahli Majlis Perwakilan Pelajar, saya merasakan idea yang dicadangkan itu amat bernas dan seharusnya dilaksanakan secepat mungkin bagi mengelakkan masalah kewangan di kalangan pelajar. Memandangkan harga minyak petrol sudah meningkat dengan terlampau drastiknya, secara langsungnya ia akan memberi kesan kepada kehidupan pelajar itu sendiri. Harga barang basah juga sudah ada yang naik (dan mungkin beberapa barang lagi yang akan naik harganya). Saya percaya, harga makanan di kafe juga akan naik (beras, petrol mahal). Persoalan yang ingin dikembalikan kepada semua mahasiswa, antara kad diskaun dan kenaikan biasiswa, yang mana lebih digemari pelajar? Pastinya ada pro dan kontranya. Bergantung pada latar belakang pelajr itu sendiri. Yang mendapat biasiswa mestilah mengharapkan kenaikan kadar biasiswa. Tetapi bagi yang mendapat pinjaman, kenaikan kadar pinjaman bermakna kenaikan hutang yang harus dilunaskan nanti. Kalau kad biasiswa, ianya berguna untuk semua samada penerima biasiswa, pinjaman atau tajaan PAMA( papa mama).Satu harapan saya, cadangan ini tidak hanya tinggal sebagai satu cadangan untuk melegakan hati pelajar. Pertimbangkanlah pelajar yang mendapat pinjaman atau biasiswa yang hanya sekadar cukup sahaja. Harga barang sudah naik, cadangan nak naikkan kadar pinjaman atau biasiswa pula seakan tidak ada setakat ni.

“Peruntukkan biasiswa telah dinaikkan dua tahun lalu dan tidak mungkin ia akan dinaikkan lagi dan sebagai pengganti, kad diskaun pelajar kebangsaan adalah jawapannya,”- Datuk Idris Haron, Timbalan Menteri Pengajian Tinggi.

Itu dua tahun dahulu. Dalam dua tahun macam-macam boleh berlaku. Dalam dua minggu pun macam-macam boleh berlaku, inikan dua tahun..Fikir-fikirkan.

2 Responses to “Kad Diskaun Pelajar?”

  1. diskaun tu berapa persen

  2. MPPTATiUC said

    Cadangan ni untuk student IPT je ke? bdk2 skolah mcm mn?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: